Ruoka

Ruoka aiheuttaa yksityisen kulutuksen ilmastovaikutuksista noin neljänneksen. Ilmastonystävän valinta on kasvisvoittoinen ja kauden tuotteita suosiva ruokavalio, jossa hävikkiä syntyy mahdollisimman vähän.

Ruoan hiilijalanjäljen pienentämiseen tarvitaan tietoa, mutta myös käytännön vinkit, yhteistoiminta ja itse tekeminen auttavat. ILMANKOS-projekti kannusti ilmastovastuullisiin ruokavalintoihin järjestämällä erilaisia tapahtumia. Tapahtumien lisätiedot löytyvät linkkien takaa.

Ilmastovastuullisen ruoan kokkausillassa opetellaan kasvisruokien valmistamista ja tutustutaan uusiin raaka-aineisiin. Illan aikana syntyy ateria alkupaloineen sekä pää- ja jälkiruokineen. Lue lisää: Ilmastovastuullisen ruoan kokkausilta ja Kokkausillan reseptit. Kotitalousopettajien kasvisruokaa kotitaloustunneille -työpajan reseptit ja ilmastonmuutos ja ruoka -esitys.
Kauppakierroksilla asiantuntija opastaa ympäristöystävällisten ruokaostosten tekemiseen. Lue lisää: Ilmastovastuullisten ostosten kauppakierrokset

Hyötyviljelyilllassa neuvotaan perustamaan oma puutarha ja tuottamaan näin osa omasta ravinnosta. Lue lisää: Hyötyviljelyilta
Villiyrttiretkillä opitaan tunnistamaan villinä kasvavia hyötykasveja ja neuvotaan niiden käyttötapoja. Lue lisää:
Villiyrttiretki ja Vinkkejä villivihannesten valloitukseen
Lihaton tammikuu keventää hiilijalanjälkeä ja innostaa uusien ruokalajien opetteluun. Lue lisää: Lihaton tammikuu
Reseptit, viikko 1

Reseptit, viikko 2
Reseptit, viikko 3
Reseptit, viikko 4
Reseptit, viikko 5

Hyvät käytännöt eteenpäin - esite ruokatapahtumien järjestämisestä

ILMANKOS-projektin ruokatapahtumien materiaaleja:
Hyötyviljelyillat 2012
Heidi Ovaska, puutarhaneuvoja, Pirkanmaan Martat ry:
Puutarha parvekkeelle ja yrttejä ikkunalaudalle
Kasvisruokaa kotitaloustunneille -työpaja
Leena Karppi:
Ruoka ja ilmastonmuutos -esitys
Päivi Mattila: Kasvisruoan ravintoarvot ja ajankohtaista tuotetietoa -esitys
Ruokahävikin vähentäminen
Säästäjän vinkit
Ilmastoperheiden ruokahävikkimittauksen tulokset