Asumisen ohjelehtisen laskelmien tiedot:

100 neliön asunnon lämpötilan laskeminen 23˚C:sta 20˚C:een.

Huonelämpötilan laskeminen asteella säästää 5 % lämmityskuluissa.  Keskimäärinen lämpöenergian kulutus 130 neliön asunnossa on Motivan mukaan 21 576 kWh. Tästä sadan neliön asunnon lämpöenergian kulutukseksi saadaan 16 597 kWh. Kun lämpötilaa lasketaan kolme astetta, jokainen aste vastaa noin 5 % säästöä lämmityskuluissa. Esimerkiksi Tampereen kaukolämmön hinnalla (0,07 €/kWh) säästöksi tulee kaukolämpökodissa 174 € vuodessa. Sähkölämmitteisessä kodissa kolmen asteen lasku merkitsee 249 € vuosisäästöjä. Yksinkertaisuuden vuoksi on oletettu, että sähkölämmitteisen asunnon kulutus on kilowattitunneissa sama kuin kaukolämpökodissa, vaikka muutaman asteen heittoa voi olla. Sähkön hintana on käytetty 0,1€/kWh.

Sähkölämmitteisen 130 neliön kodin lämpötilan laskeminen viidellä asteella talvilomaviikon ajaksi.

Keskimääräinen lämpöenergian kulutus on viikossa 754 €/kWh. Viiden asteen tiputus säästää 19 €.

Saunominen 100˚C:een sijaan 80˚C:ssa kahdesti viikossa

20˚C:n lisääminen tarkoittaa noin 20% lisäystä kulutukseen. Kahdesti viikossa saunoessa eroksi tulee vuodessa noin 200 kWh. Keskimääräisellä sähkön hinnalla tämä tarkoittaa 20 €.

Jatkuvalämmitteisen hetivalmis-kiukaan sijaan käytössä tavallinen sähkökiuas

Hetivalmis-kiukaan kulutus vuodessa on 3200 kWh, tavallisen kiukaan 1000 kWh. Ero tarkoittaa rahassa 220 €.

Kodin viihdelaitteiden/sähkölaitteiden valmiustilojen sammuttaminen

Kodinkoneiden ja viihdelaitteiden valmiustilojen kulutuksesta on erilaisia arvioita. Motivan laskelman mukaan mikron, kahden television, kahden digiboxin ja neljän muuntaajalla varustetun valaisimen valmiustilat kuluttavat vuodessa 375,8 kWh. Rahaa kuluu siis noin 38 €.

Kodin lämmityksen ja ilmastoinnin säätäminen oikein

Ilmastoinnin ja lämmityksen säätämisellä saa yleensä 10-15 % säästön kulutukseen. Vaikutus tulee esim. siitä, että ilmastointi ei puhalla lämmitettyä ilmaa heti ulos. Keskimääräisen 100 neliön kaukolämpökodin lämmityshinnoilla tämä tarkoittaa jopa 174 € säästöjä.

Vanhan WC-istuimen tilalle uusi vettä säästävä istuin ja hanoihin säästöporesuuttimet

Vanha WC-istuin kuluttaa joka huuhtelulla 9 litraa vettä, uusi vain 3 litraa. Jos WC vedetään 20 kertaa päivässä, syntyy vuodessa eroa 43,8 kuutiota! Jos kylmän veden hinta on 3 €/kuutio, säästää uusi istuin vuodessa 131 €. Jos istuin maksaa 209 €, sen takaisinmaksuaika on noin puolitoista vuotta. Laskelmassa ei ole huomioitu asentamisesta aiheutuvia kuluja.

Uudet säästöporesuuttimet hanoihin tuovat noin 20 %:n säästön suihkussa ja astioiden pesussa käytettävän veden kulutukseen. Nelihenkisessä perheessä vettä säästyy vuodessa 21,9 kuutiota. Jos tästä kolmannes on lämmintä vettä (9 €/kuutio) ja loput kylmää (3 €/kuutio), säästyy vuodessa 109,5 €. Hanojen takaisinmaksuaika on vain 4 kk. Yhteensä näillä vedensäästökeinoilla säästää siis vuodessa 241 €.