4.10.2010 Ilmastovastuullisen ruoan kokkausilta Lielahdessa

Kolmas ILMANKOS-projektin järjestämä ilmastovastuullisen ruoan kokkausilta järjestetiin 4.10. Lielahden koululla. Viisitoista innokasta kotikokkia valmisti opettaja Päivi Mattilan opastuksella muun muassa hernehummusta, härkäpapusalaattia, punajuurisosekeittoa, intialaista linssikeittoa, ohrattoa ja uunitofua. Lopuksi herkuteltiin porkkanakakulla ja piparminttuteellä.

Kaikkia illan aikana kokattuja ruokia yhdistää niiden pieni hiilijalanjälki. Eläinperäisten tuotteiden, (esim. liha, maito ja juusto) ilmastotaakka on suuri ja erityisesti naudanlihan tuotanto aiheuttaa paljon päästöjä. Eläinperäisten tuotteiden ilmastopäästöt voivat olla kaksikymmenkertaiset yhtä tuotekiloa kohden.

Riisin tuotanto aiheuttaa paljon metaanipäästöjä, joten riisi kannattaa korvata edes silloin tällöin kotimaisilla viljoilla kuten ohralla tai speltillä. Oiva vaihtoehto on myös peruna, jonka ilmastopäästöt ovat hyvin pienet.

Näin syksyllä kannattaa nauttia metsän ja kasvimaan runsaista antimista, ne ovat lähiruokaa parhaimmillaan!

<- Takaisin